day by day

La belle musique

king

Nu ne putem baza mereu unii pe alții. Suntem ființe sociale, adevărat, dar deosebit de egocentrice si ciudate.

Ne leaga niste conexiuni universale, dar deseori ura, invidia, şi alte simţăminte urâte, creează nişte bariere atât de înalte, încât legăturile noastre se fac nesimţite, nevăzute şi treptat ajung să se piardă. Şi asta e extrem de trist.

Sigur aţi păţit să vă fugă gândul sau chiar visele la o persoană dragă cu care nu aţi mai vorbit de ceva vreme. Când a doua zi persoana respectivă, vă contactează, puneţi acest fapt pe seama coincidențelor. Personal, nu cred asta. În ciudăţenia mea dubioasă, chiar cred că subconştientul meu, îi dă un mesaj, telefon, fax subconştientului persoanei de care îmi e dor. M-aş duce chiar atât de departe încât să cred că dacă am elimina toate cauzatoarele de zgomot inutil ce ne înconjoară, o restabilire a tuturor legăturilor ar deveni posibilă. Şi oricât de hippiotic ar suna, consider că rădăcinile astea transcend rasa umană şi ajung la tot ce înseamnă viaţă. Şi copacii plâng câteodată. Avem legături comune şi cu goangele şi cu păsările, peştii (unii mai mult – haha) şi cu firele de iarbă. Cum noi ne îmbrăcăm corpurile să fim mai atrăgători, aşa şi ele îşi colorează penele, cum noi ne jelim morţii, aşa şi ele plâng după cei dragi, cum ne hrănim, hidratam, respirăm, reproducem, aşa fac şi ele. Deci e de necontestat că puncte comune există. Şi chiar dacă aparent sunt diferite, baza e aceeaşi. E tare romantic şi frumos gândul ăsta. Să crezi că orhideea ce se odihneşte pe pervaz, îţi seamănă, sau că dudul din curtea bunicilor, le împrumuta poate trăsăturile. Ca în cuplu, pinguinii sunt la fel de îndrăgostiţi şi devotaţi ca părinţii mei. Treburi faine şi optimiste. Crezi sau  nu asta, strict decizia ta. Dar incontestabilă şi general valabilă e iubirea tuturor fiinţelor pentru muzică.

E imposibil să nu fi intrat în legătură cu notele muzicale. Să ai o zi groaznică şi să nu te laşi ajutat de glăsciorul vreunui preferat. O terapie la îndemâna oricui. Şi slava cerului că ai de unde alege. Indiferent de rasă, clasa socială, sex, dispoziţie, anotimp, există ceva pentru fiecare. Pentru că muzica e energia lirică ce uneşte. Câţiva trimişi care îşi împart talentul şi inspiraţia uneori divină. O simplă melodie te poate ridica şi transforma. Când simţi greutatea lumii prea apăsătoarea, muzica are o forţă vindecătoare de care e chiar păcat să nu profiți. Prin muzică comunicăm şi ne dezvoltăm atât inteligenţa emoţională cât şi cea raţională. Prin muzică ne declarăm dragostea când cuvintele nu ne sunt la îndemână, ne descărcăm când sufletul e trist şi împovărat, sau ne împrăştiem starea euforică. Amintirile se menţin vii şi devin aproape palpabile cu ajutorul ei. Reprezintă o voce universală, lipsită de prejudecăţi a cărei singură repercusiune e dansul.

Dacă muzică ar fi o persoană, aş strânge-o în braţe şi aş pupa-o enervant de mult, pentru că mi-a fost în permanenţă apropiată. Şi sunt sigură că majoritatea simţim asta. De la poetul rănit, alinat de Chopin, la actriţa părăsită care şi-a găsit confortul în baladele lui Elvis, la adolescentul miop care a găsit speranţa în riffurile agresive şi metalice, la bunicul care e teleportat în anii tinereţii de Maria Tănase.

Nu ne putem baza unii pe alţii, suntem gri, invidioşi, tot mai deconectaţi. Dar pentru că lucrurile să nu mai fie aşa sumbre, muzica se ia de mâna cu iubirea şi intervin în forţă, restabilind ce pare să se piardă.

Aşa că să dăm fuga drumul la o melodie preferată şi să ne lăsăm inspiraţi de energia oferită.

Între timp i-am pus coloana sonoră articolului. Ceva de corazon.

Andra Gruiță

Andra Gruiță

O timidă încercare de a comunica părți din fiinta mea.
Scrisul descătusează partea sociabilă a firii mele, de obicei suspicioase si colerice.
Prefer compania oamenilor născuti din imagiație, cu excepția câtorva suflete care au trecut testul timpului.
Citesc,mănânc,scriu(cand ma păleste inspirația),am multi câini si un copil pe drum. Mă plictisesc la fel cum iubesc, repede si tare.

You may also like...

1 Comment

  1. Super mult DA pentru acest paragraf. Totally in it with you, eeeexact așa este.
    Te citez mai jos.

    “M-aş duce chiar atât de departe încât să cred că dacă am elimina toate cauzatoarele de zgomot inutil ce ne înconjoară, o restabilire a tuturor legăturilor ar deveni posibilă. Şi oricât de hippiotic ar suna, consider că rădăcinile astea transcend rasa umană şi ajung la tot ce înseamnă viaţă.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *