day by day

Paradox brașovean

Trăim în unul din cele mai frumoase şi ordonate oraşe din ţară. Cei care locuiesc aici sunt îndrăgostiţi şi mândri de el, cei care îl vizitează îşi promit că vor reveni.

Braşovenii au o energie curată şi liniştită, un chill tipic ardelenesc. O stare de spirit întreţinută de Tampa şi multitudinea de natură înconjurătoare. Arhitectura minunată care te poate transporta în perioada interbelică, case domneşti îmbibate de istorie, viaţa socială şi culturală în continuă creştere.

Chiar e un oras-leac. După o zi în care energia ţi-a fost consumată de cei din jur, poţi face o plimbare pe sub Tampa,  sau Livada Poştei, căţăra pe un munte din jur. Poţi bea o cafea neagră în Piaţa Sfatului, îţi poţi îneca amarul într-o porţie de paste mai bune ca-n Italia sau să încerci o cupă de fericire de la una din multitudinea de gelaterii deschise vara.

Iarna e anotimpul care i se potriveşte cel mai bine oraşului, pentru că îmbrăcarea lui în alb, e o adevărată plăcere vizuală. Vestita Poiana e asaltată de mii de turişti care sunt dispuşi să-şi petreacă câteodată şi şase ore pe un drum  revoltător de scurt. Dar se pare că eşti în stare de orice pentru a scăpa de nebunia bucureşteană.

Ca un bunic înţelept, Brasovul îşi respectă şi ocroteşte locuitorii de foarte mult timp.

Politica îşi vâră coada şi împiedică deschiderea unui foarte necesar aeroport, dar nici asta nu e un capăt de ţară.

Traficul e decent şi chit că pistele de biciclete sunt mult prea puţine, dacă vrei să te biciclesti ai slavă domnului multe locuri unde să o faci.

În teorie toate bune, frumoase şi curate. Până la calitatea aerului. Pentru că într-un paradox meschin se pare că locuim în unul din cele mai poluate oraşe din ţară. Nivelul dioxidului de azot e peste valoarea normală. Păi cum să nu fie. Administratorii gropii de gunoi se spală pe mâini şi dau vina pe o firmă din Săcele care foloseşte rahat de găină aka găinaț ca îngrăşământ. Se pare că o fac doar la lăsarea serii că să fie siguri că oamenii sunt acasă şi au onoarea de a avea parte de minunatul parfum. Ei se scuză şi spun că ar trebui să apreciem agricultura ecologică. Dacă e eco e ok că pute.

Dar avem o voce şi un cuvânt de spus măcar în legătură cu aerul ce îl respirăm. Cred că dacă Brasovul ar putea vorbi, ar spune că și noi avem o datorie faţă de el. Că aşa cum el ne oferă o casă de care să fim mândri, aşa şi noi trebuie să luăm atitudine în faţa celor care îi otrăvesc aerul. Să depunem şi noi un minim efort. Să înţelegem că gunoiul e ceva intim şi aşa cum nu ne arătăm budigăii străinilor, aşa nu ar trebui nici să ne expunem deşeurile.

Şi pentru că de necazul oraşului ne facem toţi vinovaţi, astea ar fi câteva lucruri pe care le putem face pentru a ne mai spala păcatele.

Reciclarea, deşi nu tocmai la îndemână, nu mai e imposibila o poţi face la Carrefour, Auchan sau să contactezi câteva firme care se ocupă de asta;
– Să scoatem bicicleta de la naftalină sau să ne mai mişcăm curu’ şi fără maşină sau autobuz;
– Să reduci consumul de carne, în special vită. Dacă nu mă crezi pe mine, poate te convinge Leo Di Caprio cu al său documentar” Home”;

– Să mai refuzăm cele 5 paie din cocktail, să nu băgăm chiar fiecare boabă de strugure în pungă (eticheta poate fi pusă şi direct pe produs);
Să mai închidem lumina, stingem ţigara şi centrala.

Ştiu că sunt lucruri auzite şi răs auzite, dar când efectele nesimţirii şi ignoranţei noastre transformă un oraş ca Brasovul într-un verişor al Ploieștiului, în calitate de mândri locuitori, e cazul să facem ceva concret.

Aici puteți semna și petiţia pentru oprirea împuțelii.https://www.petitieonline.com/aercuratbrasov?a=2


Andra Gruiță

Andra Gruiță

O timidă încercare de a comunica părți din fiinta mea.
Scrisul descătusează partea sociabilă a firii mele, de obicei suspicioase si colerice.
Prefer compania oamenilor născuti din imagiație, cu excepția câtorva suflete care au trecut testul timpului.
Citesc,mănânc,scriu(cand ma păleste inspirația),am multi câini si un copil pe drum. Mă plictisesc la fel cum iubesc, repede si tare.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *