day by day

Subiect serios

Cât nu ştim şi cât alegem să ignorăm?

Pentru confortul olfactiv al semenilor, e necesar să ne spălăm minim o dată pe zi. Părul e podoaba care distrage atenţia de la o față mai puţin atrăgătoare, deci şi el trebuie spălat, balsamat, spumat şi fixat. Ca să mirosim mai ademenitor că o garofiţă, parfumam, dăm cu cremă, spray-em. Asta ca să nu mai punem la socoteală machiajul, produsele de curăţare, detergenți , oje şi tot felul de artificii. Sunt multe de făcut pentru a putea să ne încadrăm în standardele impuse de Mama Societate. Multe de cumpărat şi folosit. Ca fiinţe cu discernământ şi liber arbitru, aparent nemanipulate de multitudinea de reclame, abuzul ăsta capitalist e fix problema noastră. E dreptul tău să îţi foloseşti recompensele financiare fix aşa cum crezi de cuviinţă. Când ego-ul ţi-o ia razna, ca mândru purtător al titlului de vegan sau vegetarian te simţi îndreptăţit să-l priveşti ameninţător pe ăla care şi-a luat un sandwich cu şniţel, de-i sta săracului pîinea-n gât. Dacă tu ai posibilitatea să îţi reciclezi rahaturile (pentru că la noi trebuie să depui un efort pentru asta), nu îl poţi desconsidera pe ăla care poate nu are timp sau chef să o facă. Nu poţi blama pe cineva doar pentru că alegerile, părerile sau ideologiile lui diferă de ale tale. Aşa apare ura.

Ce putem face e să venim cu argumente pertinente pentru susţinerea alegerii noastre. Şi poate aşa o să schimbăm o idee, două.

În categoria de „rahaţi cu ochi” se încadrează totuşi câţiva oameni. Cei care în mod conştient fac rău. Care ştiu că alegerile lor sunt greşite, dar decid să ignore repercusiunile. Sunt aia care urcă pe Tampa cu un pet de bere şi -l aruncă pe jos cum au înghiţit ultimul strop, cei care vând otrava într-un ambalaj atrăgător şi o numesc mâncare, cei care doar pentru beneficiile lor personale ne poluează aerul curăţat cu greu de păduri, pe care tot ei le taie. Lângă ei pe culmea ruşinii şi declinului uman tronează şi aia care mutilează animale pentru a-şi testa produsul.

Am un dezgust aparte pentru ăştia din urmă, pentru că pe lângă faptul că faptesunt în spatele acestor fapte atroce (la un click distanţa se află nişte imagini de-a dreptul tulburătoare), se şi ascund după campanii publicitare draguțici. În spatele promisiunilor de piele fină, par hidratat, funduleţ uscat se afla o multitudine de animaluțe-victime. Transparenţa zero. Aici chiar putem interveni. Cu puterea informaţiei de partea noastră, putem afla care sunt cei care se ocupă cu mârşăviile astea şi pur şi simplu să nu le mai cumpărăm produsele. Alternative slavă Domnului că avem cu duiumul.

Poate că nu o să falimentam Dove-ul, Palmolive, Pampers, L’Oreal, dar poate o să avem conştiinţa mai împăcată. E şi o chestiune de etică personală, dar şi de energie cu care te înconjori. Puţinul pe care îl considerăm când trecem de la Dove la Hymalaya, The Body Shop, Yves Rocher sau produse naturiste vegane (uleiul de cocos e bun la toate) îi poate da unui beagle bilet de trecere (se pare că beagel-ii sunt preferaţii calaiilor, datorită firii lor iertătoare şi staturii mici). Si poate ca actiunile lor ar avea o oarecare justificare, daca nu ar exista alta varianta de testare a produselor. Dar intr-o lume in care  ne putem transforma si in sosetă dacă vrem, in care poti reproduce in laborator organe intregi, in care transplantul de cap nu mai e ceva SF, sigur exista soluții si pentru a evita mutilarea si tortura a mii de vietați complet nevinovate. I’t’s just about the money.

Chiar cred că nu există acţiuni mărunte şi chiar dacă nu vedem greutatea unui simplu gest de bunătate, ea există, iar trecerea la produse „cruelty free” poate fi un prim pas spre o existenţa mai curată.

Andra Gruiță

Andra Gruiță

O timidă încercare de a comunica părți din fiinta mea.
Scrisul descătusează partea sociabilă a firii mele, de obicei suspicioase si colerice.
Prefer compania oamenilor născuti din imagiație, cu excepția câtorva suflete care au trecut testul timpului.
Citesc,mănânc,scriu(cand ma păleste inspirația),am multi câini si un copil pe drum. Mă plictisesc la fel cum iubesc, repede si tare.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *